Thursday, 1 September 2016

Counting Months

Berdebar-debar rasa di jiwa. ceewahh!! hahaha. lagi dua bulan je lagi majlis nak berlangsung rasa time nie tak taw nak cakap macam mana. carcar marba rasanya dalam hati nie. Bukan lah overthinking, tapi kadang kadang terbit banyak persoalan dalam kepala. Macam mana aku nak survive sebagai seorang isteri. Boleh ke aku nak galas tanggungjawab tu nanti. boleh ke aku nak hidup dengan seorang lelaki selain dari keluarga aku. Boleh ke aku nak adapt masuk dalam keluarga mertua nanti. Boleh ke diaorang terima menantu macam aku nie. Boleh ke mak mertua terima menantu dia nie yang reti masak untuk lepas tekak sendiri je. Boleh ke anak dia terima apa yang aku masak nanti. Takut tak ikut citarasa suami je nanti. Boleh ke dia tahan dengan perangai aku  nie. Boleh ke dia hadap muka aku hari hari n tiap masa tanpa jemu. Boleh ke dia tahan kalau setiap kali aku membebel. Boleh ke terima aku nie kadang kadang ada hari malas sedunia. Boleh ke dia  lengkapkan kekurangan dalam diri aku. Yang paling penting mampu tak dia nak bimbing aku . Boleh ke boleh ke boleh ke.

Orang cakap semua tu yang akan mematangkan diri kita. Kalau dulu kau tak boleh nak ikut cakap orang lain, tak boleh terima nasihat selain dari ahli keluarga kau. Tapi mungkin nanti kau boleh belajar semua tu. Nak tak nak kau kene hadap semua nie. Kalau kau nak tunggu kau bersedia, sampai bila bila pon kau akan cakap kau tak sedia lagi. Aku cuma  harap nanti bila aku dah ada keluarga sendiri, aku mampu bersabar macam mana mama aku bersabar. Sumpah aku salute mama aku punya tahap kesabaran, rasanya dah boleh tembus ke langit ketujuh. Kadang bila mama dah tak mampu sangat dy akan cakap dengan aku 'doakan mama sabar dik' and that time kau rasa berdosa sangat because u cant do nothing to make your parents happy. Allahu. Im sorry mama. I dont know how i can live without you. honestly. Lagi lagi bila nak kawen nie. Aku sentiasa fikir sapa nak jaga parents aku nanti. sihat sakit dyorang sape nak tengok. I will miss my parents so much. Oh my future husband please accept this and please understand me. Im begging you.
 
Ahh..bila cakap soal mak ayah nie mula lah mata bergenang. Time taip nie pon dah macam takung air dalam mata. hahaha. Biasalah anak bongsu katakan,. manja lebih :p Semoga segalanya berjalan dengan lancar hingga hari majlis, semoga Allah berkati perhubungan ini. Allah akan redha kalau mak ayah kita redha. InsyaAllah.                                

JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK KORANG DEKAT SINI

No comments: